Pachnąca kuchnia Zuzi

Wpis

czwartek, 20 grudnia 2012

Jak zrobić samemu przyprawę do piernika?

 

przyprawa do piernika

 

Pomyślałam, że może znajdą się tu Zosie Samosie, więc podaję przepis na przyprawę do piernika i grzanego wina, czyli przyprawę korzenną. Napewno wykonana samodzielnie jest lepsza od tej kupionej gotowej. Szczególnie jeśli mamy świeże składniki.

SKŁADNIKI

  • pół łyżeczki ziarnistego pieprzu lub spora szczypta mielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego, lub pół łyżeczki mielonego
  • 1 łyżeczka goździków, lub pół łyżeczki mielonych
  • 4 laski cynamonu, lub 2 łyżeczki gotowego mielonego
  • połowa startej gałki muszkatołowej, lub pół łyżeczki gotowej zmielone
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

 

Co jeszcze możemy dodać?

 

  • papryka
  • majeranek
  • kminek
  • kolendra
  • cukier
  • kakao
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • anyż
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • koper włoski

 

Składniki możemy zetrzeć w młynku do kawy, lub w moździerzu, następnie zmieszać. Najfajniejsza przyprawa wyjdzie nam, kiedy sami skomponujemy skład i ilość składników. :) Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub słoiku.

 

Zuzia

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
zuziazuza
Czas publikacji:
czwartek, 20 grudnia 2012 11:45